We spraken: Jamie Nicholls, Wijkagent politie Cranendonck en Heeze – Leende
Jamie, u bent nog niet zo lang wijkagent toch? En welke Cranendonckse wijk heeft u onder uw vleugels?
Klopt inderdaad, ik werk voor de Eenheid Oost – Brabant, basisteam Dommelstroom, bureau Cranendonck en Heeze - Leende. Ik was al enige tijd hoofdagent in dit team, maar sinds enkele maanden ben ik ook wijkagent, een nieuw gezicht dus! Ik vervang mijn collega Jos Lowis tijdelijk. Mijn werkgebied bestaat uit Budel – Schoot en Budel – Dorplein, hier ben ik dan ook meer te vinden dan in de andere Cranendonckse kernen.
Wat betekent dementie voor u persoonlijk?
Ik heb in mijn persoonlijke omgeving nog geen ervaring met dementie. Ik ken persoonlijk geen dementerende personen.
Op welke manieren heeft u vanuit uw functie als wijkagent met dementie te maken?
Wij hebben gemerkt dat burgers al snel naar ons bellen als ze iets vreemds zien op straat omdat ze niet goed weten wat ze verder kunnen doen. Ons 0900 8844 nummer is bij iedereen bekend dus men belt ons over diverse dingen, waar wij overigens heel blij mee zijn, burgers zijn tenslotte onze oren en ogen op straat. Je kan beter een melding te veel doen dan helemaal niet, zo ook bij het aantreffen van een persoon die duidelijk verward is. Wij kunnen dan vaak al direct op straat de identiteit vaststellen en uitzoeken wat er gaande is. Vervolgens dragen we de persoon over aan het zorgkader, dat bestaat uit familieleden, vrienden of andere bekenden die voor hem / haar kunnen zorgen. Zij zullen dan de zorg voor die persoon van ons overnemen, wij rapporteren dit in ons politie systeem zodat we een eventuele volgende keer weten wat er rondom deze persoon speelt. De wijkagent kan dit bericht dan ook zien en de situatie in de gaten houden, deze wordt erbij betrokken wanneer een persoon meermaals door ons wordt aangetroffen.
Wat kunnen jullie doen als een persoon met verward gedrag voor overlast zorgt?
Soms zorgt een dementerende persoon wel eens voor overlast, bijvoorbeeld als hij of zij denkt dat er wordt ingebroken omdat hij/zij geluiden hoort terwijl dit niet zo is, maar daarover wel herhaaldelijk onze 112 alarmlijn belt. We maken dan een risico inschatting en gaan ter plaatse. We maken hier telkens een aantekening van in ons systeem, zodat we bij een eventuele volgende melding van deze persoon deze informatie mee kunnen nemen bij de inschatting van onze inzet. Uiteraard gaan wij dan wel even een kijkje nemen, rekening houdend met de situatie. Soms zetten we de melding al snel door naar een sociaal makelaar, bijvoorbeeld als bij ons bekend is dat de melder beginnend dementerend is, die dit dan vervolgens voor ons op pakt door zelf naar de betreffende persoon toe te gaan om poolshoogte te nemen en gaat zoeken naar een structurele oplossing zodat wij ons met andere dingen bezig kunnen houden. De inzet van bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige kan al voor veel rust zorgen in de thuissituatie van zo’n persoon, deze brengt dan 2x per dag een bezoekje en houd in de gaten of alles nog in orde is.
Wat voor actie kunnen jullie ondernemen wanneer een persoon aangetroffen wordt die letterlijk en figuurlijk de weg kwijt is en is gaan dwalen en dus vermist wordt?
Iemand kan letterlijk de weg kwijtraken wanneer deze bijvoorbeeld is gaan fietsen of wandelen en niet meer weet waar hij/zij zich bevindt, wat zijn/haar adres is en hoe daar weer terug te kunnen komen. Overdag is het vaak lastiger om de persoon terug te vinden doordat deze minder opvalt tussen alle mensen op straat, maar als het ‘s avonds donker wordt dan vallen deze personen sneller en beter op waardoor burgers al snel contact met ons opnemen als ze iets vreemds zien op straat zoals een verward persoon die steeds rondjes fiets of wandelt, of ergens voor langere tijd op een bankje zit. Men wordt dan toch een beetje ongerust en gaat ons bellen, afhankelijk van welk gedrag de persoon vertoont en in hoeverre hij een gevaar is voor het verkeer gaan wij ter plaatse een kijkje nemen en actief naar de persoon op zoek. Soms wordt zo’n persoon dan als vermist opgegeven en kunnen wij hem/haar alweer snel terug brengen naar de plek waar deze hoort te verblijven. Bij een zorgwekkende, urgente vermissing wordt vaak een Burgernetactie opgestart door het OC (operationeel centrum / meldkamer). Burgers die zich met hun smartphone hebben aangemeld bij Burgernet en zich in de directe omgeving van de vermissing bevinden krijgen dan een sms bericht met het verzoek mee uit te kijken naar de vermiste persoon. De politie vermeld dan een duidelijk signalement, dat het een verwarde / dementerende persoon betreft, en alle voor handen zijnde informatie die nuttig kan zijn. Bijvoorbeeld als men vermoed dat de persoon naar een bepaalde locatie zal gaan zoals het ouderlijk huis of het laatst bewoonde adres. De bedoeling is dat al die burgers dan mee uit kijken naar die persoon en bij aantreffen juist handelen, door te bellen met de politie op het telefoonnummer dat vermeld staat in het bericht. Mensen die zich niet hebben aangemeld bij Burgernet kunnen ook de Burgernet applicatie downloaden op hun smartphone en de instellingen naar wens aanpassen. Soms draagt een dementerend persoon een chip bij zich waarmee de persoon gevolgd kan worden door bijvoorbeeld het verplegend personeel van de zorginstelling, er zijn namelijk instellingen waar men niet ,,achter gesloten deuren’’ verblijft omdat ze vrijheid dienen te hebben, dan is een chip ideaal.
En wat gebeurt er wanneer een persoon met verward gedrag een gevaar vormt voor het verkeer?
Het gebeurt wel eens dat oudere of beginnend dementerende personen niet meer in staat zijn om aan het verkeer deel te nemen waardoor er gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan. Als bij ons de twijfel toe slaat of de persoon nog wel in staat is om een voertuig te besturen vragen wij bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) een rij-test aan. We zijn ons er volledig van bewust dat het voor die personen natuurlijk erg vervelend is als hun vrijheid afgepakt wordt wanneer ze niet meer mogen deelnemen aan het verkeer, maar we doen dit niet zomaar. Dan moet er wel degelijk sprake zijn van een gevaarlijke situatie zoals een ongeval of onverantwoord rijgedrag, waardoor die persoon een gevaar vormt voor zichzelf én het verkeer. Als de situatie minder ernstig is maar we toch het idee hebben dat deze persoon beter niet meer kan deelnemen aan het verkeer nemen we contact op met de familie zodat zij er alert op kunnen zijn en tijdig actie kunnen ondernemen.
Heeft u verder nog handige tips voor burgers wat ze in bepaalde situaties het beste kunnen doen?
Komt u in contact met een dementerende persoon die verward gedrag vertoont, laat deze persoon dan niet alleen en organiseer hulp. Lukt het niet om passende hulp te vinden en loopt de persoon mogelijk gevaar? Bel dan de politie op 0900 8844 (zonder spoed) of 112 (met spoed)! Dan komt de informatie op de goede plek terecht en wordt passende hulp gezocht. Wanneer het geen haast heeft en de politie niet direct noodzakelijk is kunt u ook altijd contact opnemen met een sociaal makelaar, wijkverpleegkundige of een huisarts, op internet vindt u altijd wel een telefoonnummer, emailadres of andere contactmogelijkheid. Deel in ieder geval uw zorgen, dat kan namelijk nooit kwaad en het kan altijd voor een positieve wending zorgen. Vaak werken meerdere organisaties met elkaar samen waardoor uw bericht uiteindelijk altijd op de juiste plek terecht komt en men de benodigde actie kan ondernemen. Ik moet eerlijk zeggen dat we in onze omgeving nog niet zoveel meldingen binnen krijgen over mensen met dementie, vaak is er al voldoende zorg omdat de kinderen of andere bekenden de dementerende goed in de gaten houden.
Doordat de politie, zorginstellingen en families goed met elkaar samenwerken kan een zorgkader ervoor zorgen dat dementerende overal in beeld zijn. Door de trend die we momenteel zien dat ouderen langer thuis (kunnen) blijven wonen met behulp van mantelzorg, is een zorgkader de perfecte samenwerking om goed voorbereid te zijn op wat er zich in de toekomst van de ouderen en dementerenden gaat afspelen, al dan niet met een inzet van de politie.