Advertentienummer: V2115

Advertentie details

Doelgroep:
Individuen/ Kinderen (0-12)
Waar:
Budel
Budel-Dorplein
Budel-Schoot
Cranendonck
Gastel
Maarheeze
Soerendonk
Wanneer:
Anders/ In Overleg
Soort advertentie:
Vrijwilliger(s) gevraagd

Lange omschrijving

Coronamaatregelen:

Deze vrijwilligersvacature kan in Coronatijd helaas niet ingevuld worden. We hopen op korte termijn weer te kunnen starten met het voortzetten van de VoorleesExpress. Wel is bij interesse een kennismaking mogelijk en kun je al aan een gezin gekoppeld worden zodat je direct kunt starten zodra de huidige situatie het weer toelaat. Verder gelden alle regels van het RIVM: bij klachten bij jezelf of je gezinsleden thuis blijven, handen wassen enz.

Bibliotheek De Kempen is op zoek naar een voorleesvrijwilligers voor de VoorleesExpress in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden en Valkenswaard. De VoorleesExpress is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand.

Als voorlezer lees je wekelijks een uurtje voor aan kinderen die een stimulans met betrekking tot taal en lezen goed kunnen gebruiken. Je gaat twintig weken op bezoek bij een gezin. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. De ouders zijn op vrijwillige basis aangemeld en zijn gemotiveerd. Zij hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Jij gaat het kind/de kinderen voorlezen en kijkt breed op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd kunnen worden in taal. Je laat kinderen én ouders kennismaken met interactief voorlezen, boekjes en verhalen. Het leesplezier van kinderen vergroten is een belangrijk doel. Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend een bijdrage kunnen leveren aan de taalontwikkeling van hun kinderen. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin. Je wordt daarbij begeleid door een coördinator.

Naast de wekelijkse sessies zorg je elke week voor nieuwe boeken en neem je het gezin mee naar de bibliotheek.

Over de VoorleesExpress

In september 2019 zijn we gestart met de VoorleesExpress in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Cranendonck en Valkenswaard. In februari 2020 starten we ook in de gemeenten Eersel, Oirschot en Reusel– De Mierden. Voor deze gemeenten zijn we op zoek naar voorleesvrijwilligers.

Kinderen uit laag taalvaardige gezinnen kunnen deelnemen aan dit landelijke initiatief. Gedurende 20 weken wordt het kind thuis voorgelezen en er worden taalspelletjes met het kind gedaan door getrainde voorleesvrijwilligers. Ouders worden hier actief bij betrokken.

Momenteel nemen 20 gezinnen hier aan deel. Zowel vrijwilligers en ouders geven aan veel ondersteuning te hebben aan de VoorleesExpress. Ouders zien voorbeeldgedrag van de voorlezer en krijgen tips voor het stimuleren van taal bij het kind. De vrijwilliger helpt hen zich stap voor stap een voorleestraditie eigen te maken. Landelijk onderzoek toont aan dat kinderen die deelgenomen hebben aan de VoorleesExpress vooruit zijn gegaan op het gebied van concentratie en zelfvertrouwen en dat ze meer praten en plezier beleven aan (voor)lezen.

Profielschets:

 • Minimaal18 jaar
 • Open houding
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Enthousiast over (voor)lezen en boeken
 • Betrouwbaar
 • Flexibel
 • In staat om makkelijk te communiceren met verschillende doelgroepen
 • Goed (telefonisch en via mail) bereikbaar
 • Digitaal vaardig
 • Affiniteit met kinderen
 • Affiniteit met coachen 

In totaal kost het begeleiden van één gezin 1 uur per week, gedurende minimaal 20 weken. Voorafgaand volg je eenmalig een training.

Is de rol van voorleesvrijwilliger echt iets voor jou? Of heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar: voorleesexpress@bibliotheekdekempen.nl

 

 

 

 

Tegenprestatie

Als vrijwilliger bij de VoorleesExpress bieden we je graag een zinvolle vrijwilligersfunctie in een plezierige en inspirerende werkomgeving waarin je ruimte krijgt om bij te dragen aan de taalontwikkeling van kinderen, zodat zij een goede start in het leven krijgen. Hierin wordt je altijd begeleid door een professionele bibliotheekmedewerker.